Ефективність української протиповітряної оборони суттєво впала, — WSJ

За останні шість місяців українська ППО перехопила близько 46% російських ракет, порівняно з 73% за попередній шестимісячний період.

Наслідки ракетного удару на Харківщині
Наслідки ракетного удару на Харківщині

Про це пише The Wall Street Journal.

Журналісти видання підрахували показник ефективності української ППО на підставі даних, поширюваних командуванням Повітряних сил ЗСУ.

Зазначається, що минулого місяця показник перехоплення ракет впав до 30% ракет. Щодо "шахедів", які легше знищувати, зазначає WSJ, показник ефективності ППО скоротився незначно – лише на 1%, до 82% у середньому за останні пів року.

Погіршення ефективності української протиповітряної оборони відбувається на тлі збільшення ракетних і дронових атак Росії, яка також застосовує важчу для ураження зброю, як-от балістичні ракети. У Києві також закінчуються боєприпаси для поставлених Заходом систем Patriot, які були найкращим захистом від таких атак", – йдеться у матеріалі.

За останні шість місяців Росія випустила приблизно на 45% більше безпілотників і ракет, ніж за попередні шість місяців, згідно з проаналізованими виданням даними.

WSJ уточнює, що за останні пів року Росія випустила майже вдвічі більше "шахедів" – 2628, ніж за попередній період. За словами аналітиків, безпілотники частково використовуються для перевірки ППО перед запуском ракет.

РФ також використала для атак по Україні 114 балістичних і 46 гіперзвукових ракет "Кинжал" і "Циркон", порівняно з 33 і 27, відповідно, за попередні шість місяців. Москва також випустила 175 ракет зі перепрофільованих для нападів систем ППО С-300 або С-400 по неокупованій Україні лише цього року.

За останні шість місяців Україна збила лише 10% балістичних ракет, випущених Росією. Згідно з даними, вона не перехопила жодної ракети С-300 і С-400, які атакували Україну в цьому році.

Дані свідчать про вищі показники перехоплення крилатих ракет, таких як Х-55. У ЗСУ кажуть, що їх можна перехопити за допомогою ширшого спектра засобів ППО, оскільки вони повільніші і менші за розміром.

"Patriot – єдиний надійний спосіб України збивати балістичні, С-300 і гіперзвукові ракети. Але Київ має мало систем Patriot і змушений економити ракети, не в останню чергу через те, що свіжі американські поставки були затримані у Вашингтоні", – йдеться у статті.

США та європейські союзники України роблять усе можливе для того, щоб ЗСУ отримали необхідне для захисту, наводить видання слова держсекретаря США Ентоні Блінкена.

За оцінками джерела WSJ у європейській військовій розвідці, українським військовим потрібно протриматися близько двох місяців, доки прибудуть боєприпаси та системи захисту.

ППО ракетний терор РФ захист неба брак боєприпасів

Знак гривні
Знак гривні