Едвард Лукас: ставлення Заходу до війни Росії в Україні — ганебно самовдоволене

Британський журналіст і експерт Центру аналізу європейської політики (CEPA) Едвард Лукас у своїй колонці пише, що Захід не хоче ефективно протистояти Росії і це йому може дорого коштувати. Texty.org.ua публікують переклад матеріалу.

Фото: naszwybir.pl
Фото: naszwybir.pl

Цього тижня біля посольства Росії в Лондоні я приєднався до протестувальників, які святкували швидкий від'їзд аташе з питань оборони, полковника Максима Єловика. Британський уряд вислав його за "зловмисну діяльність" і зняв дипломатичні привілеї з двох російських об'єктів.

Один з них — це "торговельна" місія на пагорбі на півночі Лондона (здебільшого використовується для збору радіоелектронної розвідки). Інший — розкішний особняк у сільській місцевості (переважно використовується для розваг, а потім шантажу потенційних джерел розвідки). Дивно, що обом об'єктам дозволили продовжувати працювати так довго.

Цей запізнілий крок, схоже, є відповіддю на низку операцій російських спецслужб у Великій Британії, включно з підпалом підприємства, що належить українцям.

Інші країни також скаржаться. Естонія викликала до Таллінна російського дипломата на знак протесту проти глушіння сигналів GPS, що призвело до припинення авіакомпанією Finnair польотів до другого міста країни — Тарту. Після кібератаки міністерство закордонних справ Німеччини відкликало свого посла з Москви для "консультацій" (пропонована тема: як ми так помилилися у своїй політиці щодо Росії?). Польща заявила, що стала мішенню російської хакерської атаки. Чехи протестували після викриття керованого Росією інтернет-ЗМІ, яке намагалося підкупити європейських політиків.

Читайте також: Скандал з підкупом Росією політиків ЄС. У списку опинилася більшість фігурантів бази Texty.org.ua "Бактерії руского міра"

Але ці реакції лише дряпають поверхню проблеми. Російське ГРУ — військова розвідка — веде війну проти європейських країн. Вона використовує не лише власних офіцерів, а й довірених осіб: бандитів, ультраправих екстремістів та різноманітний набрід. Атаки включають вбивства, підпали, саботаж, а також інші таємні операції — наприклад, використання графіті для розпалювання напруженості.

Проте колективний оборонний бюджет НАТО в три з половиною рази більший, ніж у Росії та Китаю разом узятих. Як так сталося, що Росія, країна з економікою розміром з Італію, може безкарно нападати на весь Захід?

Відповідь полягає в тому, що Росія не сприймає нас серйозно. Ті, хто приймає рішення в Москві, не бояться нашої реакції. Важливий не розмір собаки в бійці, а розмір бійки в собаці. Росія готова вбивати людей, знищувати майно, а потім брехати про це. А ми — ні.

Звичайною реакцією Заходу на ці атаки є посилення дипломатичних і фінансових санкцій. Ми удаємо, що вони працюють. Ми знаємо, що це не так. Росія ухиляється від санкцій за допомогою таких країн, як Китай та Індія. Вона може чудово вижити без військового аташе у Великій Британії.

Ми можемо посилити наші інформаційні операції: підтримувати незалежні засоби масової інформації або мовники, такі як Всесвітня служба Бі-Бі-Сі або Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода. Це могло спрацювати кілька років тому. Вони не працюють в Росії, охопленій націоналістичною істерією.

Ми могли б бути жорсткішими. Ми могли б підкуповувати російських гангстерів, щоб вони вбивали високопоставлених членів путінського режиму. Ми могли б фінансувати російських ультраправих екстремістів, щоб вони сіяли хаос. Але ми цього не робимо. Одна з причин полягає в тому, що ці заходи можуть бути неефективними. Інша причина полягає в тому, що це опустило б нашу поведінку до рівня наших ворогів.

Але справжня причина — страх перед ескалацією. Західній громадській думці не подобається все, що виглядає як війна або балансування на межі. Виборці також не люблять будь-яку зовнішню політику, яка пов'язана з витратами. Вже зараз будь-який американець, який відвідує Росію, наражається на ризик викрадення, санкціонованого державою. Посильте тиск на Кремль, і будь-який європеєць, який відвідає Росію, також стане потенційною мішенню. Набагато гірше, ніж заручники, є думка про те, що протистояння з Росією загрожує ядерною війною.

Приказка, яку приписують Володимиру Леніну, радить: "Промацуйте багнетом: натрапиш на м'якоть — штовхай. Знайдеш сталь — відступай". Путін штовхає і не бачить причин зупинятися. Відновлення стримування буде набагато дорожчим і ризикованішим, ніж його збереження.

безпека європи нерішучість заходу протидія рф російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні