Не штурм міст. Якою є головна мета нинішнього російського наступу, — RUSI

Розтягуючи українські війська на широкому фронті, Росія долає обмеження своєї недостатньо підготовленої армії. Про це пише експерт британського аналітичного центру RUSI Джек Вотлінг. Texty.org.ua наводять переклад ключових висновків аналітика.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Росія розпочала ранню фазу свого очікуваного літнього наступу, відновивши атаки на Харків. За останні кілька днів російські війська перетнули український кордон, окупувавши низку сіл. Україна витратила кілька місяців на укріплення Харкова, але штурм міста – це не той спосіб, яким Росія має намір воювати. Цього літа метою Росії є українська армія, і проти неї вона почала нарощувати свої переваги.

Довгий фронт

Російські війська, що беруть участь у війні проти України, збільшилися до 510 000 військовослужбовців. Це означає, що Росія встановила значну чисельну перевагу над Збройними силами України. Великі втрати серед російського офіцерського корпусу і більш боєздатних підрозділів на початку війни зменшили здатність Росії проводити широкомасштабні наступальні маневри на суходолі.

Росіяни обмежуються проведенням взводних і ротних атак, а не бригадними чи дивізійними операціями, а це означає, що вони рідко досягають рішучої переваги над українськими захисниками в якійсь одній точці. Однак, маючи таку загальну чисельну перевагу, Росія почала використовувати це обмеження на свою користь.

Фронт в Україні простягнувся майже на 1200 км. Вздовж північного кордону України, поблизу Чернігова, російські диверсійні групи постійно промацують українські позиції. Велике угруповання військ поблизу Бєлгорода вже давно погрожує просунутися в бік Сум або Харкова і дає знати про свою присутність вогнем.

Основна увага російських військ зосереджена на Донбасі, але на півдні російські війська також ведуть бойові дії вздовж Запорізького фронту і навіть здійснюють десантні рейди через Дніпро. Вони не мали особливого успіху, але широта їхніх атак закріпила українські війська на лінії зіткнення і змусила ЗСУ розосередити свою артилерію, витрачаючи боєприпаси на відбиття російських атак, що йшли одна за одною. Така динаміка переважала протягом останніх чотирьох місяців.

Контури російського літнього наступу легко розгледіти. По-перше, буде наступ на Харків. Україна має виділити війська для захисту свого другого за величиною міста, а враховуючи розмір російського угруповання в цьому районі, це вимагатиме залучення резервів критично важливих матеріальних засобів – від засобів ППО до артилерії. По-друге, Росія чинитиме тиск на іншому кінці лінії фронту, по-перше, погрожуючи звести нанівець здобутки України в результаті наступу 2023 року, а по-друге, поставити під загрозу місто Запоріжжя. Україна повинна бути в змозі притупити цю атаку, але це вимагатиме залучення резервних підрозділів.

Після того, як Україна спрямує свої резерви на ці напрямки, основні зусилля будуть спрямовані на розширення російського наступу на Донбасі. На цьому напрямку вже спостерігається повільний, але впевнений прогрес. Мета зрозуміла: перерізати українські лінії постачання, що з'єднують Костянтинівку та Краматорськ. Росіяни сподіваються, що як тільки Україна втратить ці дороги, які дають ЗСУ можливість локалізувати внутрішні лінії, вони зможуть просуватися на північ і південь, притискаючи українську артилерію то до однієї, то до іншої осі. Мета Росії – не досягти великого прориву, а переконати Україну в тому, що вона може продовжувати невблаганне просування вперед, кілометр за кілометром, уздовж фронту.

Смерть згори

Ще одним викликом для українських військових є погіршення стану їхньої протиповітряної оборони. Виснаження українських тактичних зенітно-ракетних комплексів (ЗРК) вже дозволило Повітряно-космічним силам Росії (ПКС) відчутно заявити про свою присутність, щомісяця доставляючи сотні планерних бомб УМПК проти українських позицій. Оскільки ПКС можуть просуватися ближче в умовах зменшення загрози з повітря, точність, а отже, і летальність цих ударів зростатиме. Маючи можливість завдавати ударів в тилу українських військ, росіяни використовують їх для бомбардувань і, таким чином, знелюднення українських міст.

Зменшення покриття українських ЗРК мало ще один згубний наслідок. Перед повномасштабним вторгненням російські війська давно планували створити розвідувально-ударний комплекс, який би дозволив їхнім військам точно виявляти та знищувати цілі за лінією фронту. Протягом більшої частини війни це прагнення було обмежене потужною українською протиповітряною обороною. Однак зараз Україні доводиться економити свої ЗРК, щоб стримувати російські літаки. В результаті БПЛА "Орлан-10" зараз широко розкидані над лінією фронту. Вони регулярно літають над Харковом і Запоріжжям.

Зростаюча щільність російських БПЛА над українськими позиціями дозволяє Росії завдавати динамічних ударів оперативно-тактичними ракетними комплексами або реактивними системами залпового вогню великої дальності. Останніми днями Росії вдалося завдати удару по українському ЗРК "Бук" і знищити два українських вертольоти на землі під час їхньої дозаправки. Були й інші помітні удари, до яких Росія давно прагнула, але які рідко вдавалося успішно здійснити.

У таких умовах Сили оборони України змушені йти на дуже складний компроміс. Вони можуть продовжувати групувати засоби ППО навколо критично важливих об'єктів інфраструктури або ж перемістити їх вперед для захисту фронту. Продовження російської кампанії із завдання ударів на великі відстані означає, що фронт не лише розтягується в бік, але й розширюється в глибину.

Стабілізація фронту

Чим швидше ЗРК та артилерійські боєприпаси потраплятимуть в Україну, тим повільніше ЗСУ будуть змушені здавати позиції. Допоки ЗСУ не матимуть достатніх засобів для придушення російських атак на своєму фронті, Росія посилюватиме свою перевагу.

У середньостроковій перспективі, однак, зміна нинішньої динаміки залежить від України і не може бути вирішена її міжнародними партнерами. Якщо Збройні сили України не збільшать свою чисельність, вони і надалі будуть перевантажені. ЗСУ мають не лише замінити втрати в наявних підрозділах, а й створити достатню кількість підрозділів для управління їх ротацією на лінії зіткнення та поза нею. Це дасть змогу тренувати війська, а також відновлювати резерви.

Утім, додатково мобілізований особовий склад має бути використаний з максимальною користю. І це та сфера, де прихильність партнерів України матиме вирішальне значення. Якщо українським військам не вистачатиме ключових засобів – артилерії, ППО, комплексів радіоелектронної боротьби, інженерної техніки, – то бригади, які володіють обмеженими ресурсами, будуть закріплені на фронті. Вони не зможуть ротуватися разом зі своєю технікою. Батальйони, що входять до складу бригад, можуть переміщатися на лінію фронту, але з'єднання будуть фіксованими, а отже, не зможуть тренуватися або динамічно передислоковуватися.

Перспективи України є похмурими. Проте, якщо союзники України вже зараз долучаться до поповнення українських запасів боєприпасів, допоможуть створити потужну систему підготовки і зроблять промислові інвестиції для підтримки цих зусиль, то літній наступ Росії може бути призупинений, і Україна отримає перепочинок, необхідний для того, щоб повернути собі ініціативу.

стратегічна адаптація стратегія рф проблеми в ЗСУ наступ окупантів мобілізація

Знак гривні
Знак гривні