"Вони лізуть, як мурахи. Дронів — море". Роман Донік про ситуацію навколо Харкова (КАРТА)

Ситуація навколо Харкова не "розсмокчеться" найближчим часом, адже росіяни довго й ефективно готувалися до наступу, тоді як українське політично-військове не продемонструвала належної підготовки до нової ворожої навали.

Карта станом на 13 травня. Джерело: Deep State
Карта станом на 13 травня. Джерело: Deep State
Карта станом на 14 травня. Джерело: Deep State
Карта станом на 14 травня. Джерело: Deep State

Про це пише волонтер з Харкова Роман Донік, який опікується навчанням військових.

Донік зазначає, що росіяни зараз не мають ресурсів на штурм Харкова. "Ключове слово «зараз». Почують слабину, будуть мати успіх навколо міста, наростять зусилля. Поступово будуть давити, поки не зможуть підтягти артилерію і взяти під вогневий контроль ближні тили", – прогнозує волонтер.

За його словами, тактика росіян при проходженні прикордоння не змінилася. Вона нагадує просування в лютому 2022 року, коли колони розтікатися і обходили осередки спротиву.

"Зараз тільки масштаби інші та ворог досвідчений і обстріляний. І відмінність в тому, що не колони з технікою, а піхота ногами. Повільніше.

Завдали вогневого ураження, почали масово просуватися малими групами. Як тільки десь знаходять шпарину, лізуть туди і розтікаються. По всіх дорогах, інколи по стежках. Як мурахи. Йдуть і не зупиняються. На атаки дронами і скиди майже не реагують. Арту перечекали і далі йдуть. Тупо йдуть. Коли зустрічають опір, акумулюють сили і підтягуються спецназівці або розвідка, починаються запеклі бої. Підтримка з повітря. БПЛА розвідників просто море. "Ланцетів" теж", – описує ситуацію волонтер.

Він відзначає, що деякі підрозділи Сил оборони неналежно реагують на такі маневри ворога.

"Іноді таке враження, що частина командирів не знають про існування "Ланцетів". Як мінімум по діях таке враження. Дежавю. Майже нема аналізаторів частот. Небезпека з неба знову недооцінена. Купа народу, як з іншого виміру. Не мають елементарного уявлення", – пише Донік.

Він прогнозує, що російські війська будуть рівняти з землею прикордонне місто Вовчанськ.

"Особисто мене, як параноїка, дуже турбує сумський напрямок і повторна спроба відсікти Харків від Києва. Підстав для паніки нема. Війна, як є, з переважаючими силами противника. Але буде дуже складно найближчими місяцями", – наголошує Донік.

Він також пише, що після ступору половини першого дня та отриманого від Сирського прочухана військова машина на рівні ОСУВ-ОТУ запрацювала доволі оперативно.

"Найближчим часом навколо Харкова в підрозділах просто катастрофічно зростуть потреби в дронах (і мавіках і FPV). Зараз небо не закрите РЕБом. Питання часу з обох сторін.

Бортовий РЕБ треба буде на кожну автівку й одиницю техніки. Нещодавно самі стикнулися з піхотною атакою за підтримки якихось хімічних речовин, які скидали з дронів. Такі випадки стають все частіше і частіше. Тому, можливо, в тренд сезону зайдуть протигази. Принаймні ми вже починаємо вчити людей стріляти, одягнувши панорамні маски. [Також потрібні] автівки і все, що з ними звʼязане.

Готуємось до довгого, кривавого, виснажливого літа. Для тих хто донатить і хто шукає термінової допомоги, треба розуміти, що між оголошеним збором та моментом закупівлі може пройти до біса багато часу. Особливо в випадку з засобами купольного РЕБу", – наголошує Донік.

наступ окупантів оборона зсу потреби війська наступ на харків

Знак гривні
Знак гривні